بعد از حدود یک دهه خشکسالی، بارشهای شدید در هفتههای آغازین سال ۱۳۹۸، وضعیت سد کرخه در استان خوزستان را بحرانی کرد. رودخانه کرخه در مسیر جربان خود به سمت به سد کرخه، در معمولان و پلدختر طغیان کرد و خسارتهای شدیدی به بار آورد. سیلاب در ادامه مسیر وارد سد کرخه شد و ورودی و خروجی آب را تا حد کم سابقهای افزایش داد که این باعث شد تا مسئولان کنترل دریچههای سد، به اجبار خروجی آب از سد را تا حد کم سابقهای افزایش دهند. این افزایش دبی باعث آب گرفتگی مناطق پایین دست سد و حتی تا حومه شهر اهواز شد تا جایی که استاندار خوزستان گفت که "پایین دست سد تحمل این حجم خروجی را ندارد". همچنین به دلیل طغیان رودخانه کرخه و احتمال جاری شدن سیل در شوش، اهواز، حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه، دستور تخلیه ۶ شهر و بیش از ۱۷۴ روستا صادر شد. در این بین و بر اساس آخرین آماری که از سوی مدیریت بحران استان خوزستان اعلام شد، بیش از ۶۰ روستا در این استان دچار آبگرفتگی شدند. در اهواز، شهری که در فاصله ۱۳۵ کیلومتری از سد کرخه واقع شده است، ارتفاع آب در رودخانه کرخه به میزان کم سابقهای بالا رفت. تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که در پی این وقایع، بیشتر مناطق پایین دست سد کرخه در جلگه خوزستان به زیر آب فرو رفت.
.با حرکت دادن موشی (ماوس) بر روی تصویر بالا، میتوان وضعیت مناطق مختلف را در سطح جلگه خوزستان به فاصله تقریبا سه هفته از یکدیگر (از ۱ تا ۱۹ فروردین ۱۳۹۸) مقایسه کرد |
تصویر تهیه شده در تاریخ ۱۹ فروردین نشان میدهد که بیشتر شهرها و روستاهای خوزستان در معرض سیلاب قرار گرفتهاند. این تصویر به کمک تابشسنج طیفی تصویربرداری با وضوح متوسط (Moderate-resolution Imaging Spectroradiometer) یا MODIS) که در سال ۲۰۰۲ بر روی ماهواره Aqua نصب شد و در مدار قرار گرفت، تهیه شده است. دستگاه MODIS توانایی دریافت داده در ۳۶ باند طیفی از طول موج ۰/۴ میکرون تا ۱۴/۴ میکرون با کیفیت فضایی متغیر را دارا است. تصاویر بالا، باندهای ۷ (قرمز)، ۲ (سبز)، و ۱ (آبی) را پوشش میدهند (باند ۱ و ۲ در وضوح ۲۵۰ متر و باند ۷ در ۵۰۰ متر). این ترکیب برای تشخیص آتشسوزی، زمینهای بدون پوشش گیاهی و همچنین مناطقی سیل زده مفید است. از این ترکیب همچنین میتوان برای تشخیص دادن مناطق پوشیده از برف و یخ از پوشش ابری - که در تصاویر با نور طبیعی تمایز آنها از یکدیگر دشوار است - نیز استفاده کرد. مناطق پوشیده از برف و یخ در بخش قابل رویت طیف (باند ۱) و همچنین بخش نزدیک به مادون قرمز (باند ۲) و بخش طول موج کوتاه مادون قرمز (باند ۷) بسیار درخشان دیده میشوند. در تصاویر بالا، یخ و برف به رنگ نیلی دیده میشود، در حالی که کریستالهای یخی کوچک موجود در لایههای فوقانی ابرها به رنگ آبی خیلی روشن ظاهر شدهاند و ابرها نیز سفید رنگ میباشند. مناطق سیلزده و آبگرفته در این تصاویر به رنگ آبی تیره و پوشش گیاهی (شامل زمینهای کشاورزی) به رنگ سبز دیده میشوند.